Gezondheidsadvies

Wat je zelf kan doen om beter te slapen.

Heel wat Belgen kampen met slaapproblemen, stress en angst en nemen hiervoor hun toevlucht tot snelwerkende slaap- en kalmeringsmiddelen. Wat ze vaak echter niet weten, is dat deze geneesmiddelen maar een werkingsduur hebben van 1 à 2 weken en heel wat ongewenste effecten kunnen veroorzaken, zoals cognitieve stoornissen (geheugenverlies, verwardheid, …), een hoger risico op valincidenten, gewenning, slaperigheid doorheen de dag en verslaving. Tegelijkertijd is het vaak zo dat je ook zonder kunt.

Wat op lange termijn een pak beter werkt, zijn een gezondere levensstijl en alternatieven zonder medicatie. Gezond eten, ontspanning nemen en meer bewegen zijn maar enkele manieren om je levensstijl om te gooien. Heb je dan nog veel aan je hoofd? Of ben je even de pedalen kwijt en voel je je overweldigd? Blijf hier dan vooral niet alleen mee zitten. Of je nu je hart kan luchten tegen een professionele therapeut of iemand uit je naaste omgeving, het is belangrijk om je niet alleen te voelen.

 

Hoe kan ik me beter voelen?

 

Eerst en vooral, enkele tips om beter te slapen:


•Blijf niet in bed liggen als je niet in slaap geraakt. Sta op en ga niet terug naar bed tot je je weer slaperig voelt.
•Beperk 2 uur voor je gaat slapen je alcoholgebruik (hoewel het soms helpt om in te slapen, kan het er ook voor zorgen dat je gedurende de nacht wakker wordt).
•Rook niet voor je gaat slapen (nicotine heeft een stimulerend effect).
•Vermijd het gebruik van digitale apparaten één tot anderhalf uur voor je gaat slapen.

 

Verhoog vervolgens je weerstand tegen stress en verminder spanning. Hoe?


•Vind een goede balans tussen werk en ontspanning.
•Vind een uitlaatklep voor stress (yoga, wandelen, een sportieve activiteit, …).
•Leer ‘nee’ zeggen.
•Zoek steun in je omgeving.

Laat je vaccineren tegen de griep!

Griep is een heel besmettelijke ziekte. Gemiddeld krijgt 1 op de 10 mensen griep, elk jaar sterven er ook heel wat mensen aan de complicaties door griep (zoals bv. een longontsteking). Vaccineren is de enige manier om je tegen griep te beschermen!

 

Voor wie is vaccinatie tegen griep belangrijk? 

  • Volwassenen ouder dan 50 jaar.
  • Zwangere vrouwen (tweede of derde trimester).
  • Iedereen ouder dan 6 maanden die lijdt aan een hart-, long-, lever-, nier- of spieraandoening of diabetes.
  • Mensen met een verminderde weerstand.
  • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. 
  • Iedereen die samenwoont met één van bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor  kinderen jonger dan zes maanden. 

"Bodyslim", een vermageringsformule volgens eigen recept

"Bodyslim" is een vetverbrander die naast het aanpassen van de eetgewoontes en voldoende beweging, een ideale aanvulling is van een dieet. De formule is opgebouwd uit verschillende natuurlijke bestanddelen die de vetverbranding in het lichaam stimuleren en chroom dat het hongergevoel onderdrukt. Kom gerust langs in de apotheek voor meer uitleg! 

 

Mijn apotheker kent mij, daar teken ik voor!

Heb je al gehoord van "de huisapotheker"? Vanaf 1 oktober 2017 hebben de meeste mensen die chronisch medicatie innemen gratis recht op een huisapotheker. Door die overeenkomst in onze apotheek te tekenen, geniet je onder andere van volgende voordelen:

  • We hebben steeds een volledig overzicht van alle geneesmiddelen die je inneemt.
  • We hebben altijd een juist medicatieschema voor je klaar en geven bij elke wijziging een nieuwe  papieren versie aan je mee.
  • We werken samen met je (huis)arts en andere zorgverleners, en zijn de contactpersoon voor informatie over jouw medicatie.

 

Kan jij genieten van deze nieuwe dienst? Wens je meer te weten te komen? Kom dan zeker bij ons langs!

Nog méér begeleiding van medicatiegebruik

 

Zoals u weet, is uw gezondheid onze grootste zorg! Daarom houden wij heel zorgvuldig uw farmaceutisch dossier bij. Zo tikken wij de medicatie die u zonder voorschrift komt halen altijd op naam in. Op die manier kunnen we mogelijke interacties tussen geneesmiddelen beter opsporen. Daarnaast noteren wij in uw dossier ook relevante informatie zoals allergiën of ziektebeelden. Indien gewenst, maken wij een persoonlijk medicatieschema aan. 

Door vanaf oktober schriftelijk in te stemmen, kunnen wij deze persoonlijke aanpak nog heel wat uitbreiden. Zo kunnen we uw medicatieschema dan ook delen met uw huisarts of specialist. Bij de opstart van nieuwe chronische medicatie (bv. astma-medicatie) kunnen wij u een uitgebreid begeleidingsgesprek aanbieden en u in de toekomst ook beter begeleiden. Wanneer de medicatie-inname te complex wordt, kunnen wij u, indien gewenst, ook helpen door uw geneesmiddelen per week en per innamemoment klaar te zetten (= individuele medicatievoorbereiding). Voor meer informatie kunt u steeds terecht bij één van onze apothekers. We houden u via deze weg ook verder op de hoogte!